filteri close
Objavljeno: 15.11.2023. Image source: Pixabay/Karen Arnold
300x600

Jedna stvar je ključna kada je u pitanju zdravlje ovog vitalnog organa

Srce, koje svakog dana kuca oko 100.000 puta, često se zanemaruje sve dok ne nastane problem.

Mnogo stvari treba znati kada je u pitanju zdravlje srce, a jedna od najvažnijih jeste da je prevencija ključ.

Zdravije srce će sigurno biti ono o kome vodimo računa. Da bismo očuvali zdravlje ovog vitalnog organa, važno je slediti savete kardiologa.

Važnost vežbanja: Profesor Den Ogustin sa Royal United Hospitals Bath ističe da je vežbanje ključno za zdravlje srca. Britanska služba za javno zdravlje preporučuje 150 minuta umerene aktivnosti nedeljno, kao što je brza šetnja, ili 75 minuta intenzivnijeg vežbanja poput trčanja ili vožnje bicikla.

Deci se pravi šteta na telu od predugog sedenja - kako to popraviti?

Poznavanje sposobnosti tela: Ogustin savetuje postepeno povećanje intenziteta vežbanja, posebno za starije osobe i one preko 40 godina. Važno je biti svestan sopstvenih faktora rizika, kao što su pušenje ili porodična istorija koronarne bolesti. Redovni zdravstveni pregledi se preporučuju svakih pet godina za osobe između 40 i 74 godine.

Rizici preteranog vežbanja: Intenzivne aktivnosti kao što su ultramaratoni mogu uzrokovati privremena oštećenja srca, ali postoji i rizik od prenaprezanja kod ljudi sa neprepoznatom koronarnom bolešću.

Izbegavanje sedentarnog načina života: Savetuje se svakodnevno postizanje cilja od 10.000 koraka kako bi se smanjio rizik od srčanih bolesti.

Problem visokog holesterola: Lekari upozoravaju na holesterol kao faktor rizika za arterijsko začepljenje koje može dovesti do srčanih oboljenja i moždanog udara.

Smeh nije dobar samo za mentalno zdravlje - već i za srce

Nasleđeni rizici: Ako postoji porodična istorija srčanih oboljenja, posebno pre 60. godine, važno je konsultovati lekara.

Uloga ishrane: Preporučuje se Mediteranska dijeta bogata voćem, povrćem, orašastim plodovima i mahunarkama. Savetuje se konzumacija integralnih žitarica, proteina i masnih riba.

Izbegavanje nezdrave hrane: Smanjenje unosa zasićenih masti, ulja i ugljenih hidrata preporučuje se kao način za smanjenje kardiovaskularnih rizika.

Značaj sna i upravljanje stresom: Dobar san i upravljanje stresom su važni za srčano zdravlje. Visok nivo adrenalina i stres mogu dovesti do nezdravih navika koje štete srcu.

Simptomi i lečenje srčanih oboljenja: U članku se takođe objašnjavaju simptomi srčanog udara, značaj poznavanja tehnika reanimacije i upotrebe defibrilatora, kao i značaj statina u prevenciji srčanih oboljenja.