filteri close
Objavljeno: 23.12.2019. Image source: freestocks/Pixabay
300x600

Gojaznost majke u trudnoći može uticati na razvoj deteta godinama nakon rođenja.

Tim istraživača sa Univerziteta u Teksasu otkrio je da su razlike u razvojnom potencijalu dece rođene nakon trudnoće praćene značajnim povećanjem kilograma i onih koja to nisu - uporedive sa uticajem izloženosti olovu u ranom detinjstvu.

Autori studije su otkrili oslabljene motoričke sposobnosti kod predškolaca i niži IQ u srednjem period detinjstva kod dečaka čije su majke imale preteranu telesnu težinu dok su ih očekivale.

Tim je proučavao 368 majki i njihovu decu. Svi ispitanici živeli su u sličnim ekonomskim okolnostima, tokom trudnoće i kada su deca imala 3 i 7 godina.

U 3. godini života, istraživači su merili motoričke sposobnosti dece i otkrili da je gojaznost majki tokom trudnoće snažno povezana sa nižim motoričkim sposobnostima kod dečaka.

U 7. godini života ponovo su proučavali decu i otkrili su da dečaci čije su majke bile gojazne u trudnoći imali za 5 ili više bodova niže rezultate na IQ testu u poređenju sa dečacima čije su majke imale normalnu težinu.

Zanimljivo je da ovakvi efekti nisu zapaženi kod devojčica.

Zašto su deca bez braće i sestara sklonija gojenju, kao i njihove majke?

Naučnici ističu da nije u potpunosti jasno zašto bi gojaznost u trudnoći uticala na dete tokom kasnijih perioda odrastanja. Ipak, i neke prethodne studije ukazivale su na vezu između majčine ishrane i kognitivnog razvoja, kao što su viši IQ rezultati kod dece čije majke imaju više određenih masnih kiselina.

Razlike u ishrani i životnim navikama mogu biti pokretački faktori. Takođe, na razvoj ploda mogli bi uticati  neki procesi koji se dešavaju u telima ljudi sa viškom kilograma, kao što su upale, metabolički stres, hormonalni poremećaji i visoke količine insulina i glukoze.

Znamo da je dojenje najbolja i najzdravija ishrana za bebe. Sad znamo da je odlično i za zdravlje majke

Ovo nije prva studija koja je otkrila da su dečaci ranjiviji  u uterusu. Studija iz 2018. godine otkrila je niži IQ potencijal kod dečaka, ali ne i devojčica, čije su majke bile izložene olovu, a istraživanje iz 2019. pokazalo je da dečaci čije su majke u trudnoći imale fluor imaju niži rezultat na IQ testovima.

Budući da je IQ u detinjstvu prediktor nivoa obrazovanja, socioekonomskog statusa i profesionalnog uspeha u kasnijem životu, istraživači kažu da postoji potencijal da se opisani efekti odraze na čitav život deteta.

Kako spavati tokom trudnoće