filteri close
Objavljeno: 10.03.2021. Image source: Foto: Pixabay/congerdesign
300x600

Lekovita i ukusna kamilica može da se pije i drugačije nego što smo navikli.

Umeseto popodnevnog čaja, probajte kamilicu kao aperitiv.

Ona smiruje napetost, pomaže protiv unutrašnjih upala i veoma blagotvorno utiče na sistem organa za varenje ali, stručnjaci kažu da je delotvornija ako se pije pre jela.

Evo dva načina na koje možete da pripremite vaš aperiitiv. Prvi je vrlo sličan načinu na koji obično prirpemate čaj, a drugi je potpuno drugačiji.

-U šolju sa vrućom vodom, ubacite 4-5 cvetova osušene kamilice, ili 10-15 grama na 1 litar vode, ako napitak pripremate za više osoba. Ostavite da stoji najmanje 10 minuta. Procedite i ostavite da se prohladi na sobnoj temperaturi, i popijte jednu rakijsku čašicu pre ručka ili večere.

Zeleni čaj i zdravstvene dobrobiti? Ovo je istina!


-U 1 litar belog vina stavite 100 grama cvetova sveže ili osušene kamilice. Izmešajte dobro pa sipajte u tamnu flašu i ostavite da stoji mesec dana, na tamnom mestu. Posle mesec dana, procedite i pijte kao aperitiv. 

Napomena: Kamilicu bi trebalo da izbegavaju trudnice i osobe koje uzimaju  antikoagulantnu terapiju.