filteri close
Objavljeno: 29.01.2024. Image source: Medik
300x600

Zašto nam svima ovaj mesec traje toliko dugo?

Januar često deluje kao najduži mesec u godini, a razlozi leže u našem osećaju vremena i psihologiji. Ovaj mesec traje isto kao i drugih šest u godini koji imaju 31 dan, ali se čini dužim iz nekoliko razloga.

Prvo, posle novogodišnjih i božićnih praznika dolazi period razočaranja. U praznicima nas obuzima euforija poklona i slavlja, a posle njih nastupa pad raspoloženja zbog manjka dopamina.

Drugi faktor su hladni i mračni dani koji prate januar. Ovo vreme utiče na sezonski afektivni poremećaj, smanjuje socijalne aktivnosti i doprinosi lošem raspoloženju.

Takođe, januar je mesec suočavanja s finansijskim izdacima praznika. Mnogi shvataju da moraju da štede, što dodatno pritiska psihu.

Povratak rutini nakon praznika može biti težak. Ljudi se teško vraćaju svakodnevnim aktivnostima, što čini dane dužim.

Na početku nove godine mnogi osećaju pritisak zbog protekle godine i izazova koji dolaze.

Svi ovi faktori utiču na percepciju vremena, čineći januar težim i dužim.

Da ublažite ovo osećanje, planirajte zabavne aktivnosti koje vam pričinjavaju zadovoljstvo. Takođe, zdrave navike i odmor mogu pomoći da januar prođe lakše. Razmislite o investiciji u zdraviji početak godine, bilo da je to kroz fizičku aktivnost, masaže ili zdravu ishranu. I ne zaboravite na važnost kvalitetnog sna, koji pomaže mozgu da se oporavi od prazničnih aktivnosti.