filteri close
Objavljeno: 16.02.2022. Image source: Foto: Pixabay/Tho-Ge
300x600

Koronavirus je u poslednjih 24h potvrđen kod još 6.239 osoba. Testirano je ukupno 17.606 uzoraka. 

Na bolničkom lečenju nalazi se 4.278 pacijenata, od kojih je 165 na respiratoru. Od posledica zaraze preminulo je 58 pacijenata.

Tokom drugog dana državnog praznika, otvorene su sve kovid ambulante i laboratorije.

Epidemijska situacija iako se blago popravlja i dalje je vrlo ozbiljna. Zabrinjava veliki broj preminulih i pacijenata na bolničkom lečenju. 

Epidemiolog Kliničkog centra Srbije Vesna Mioljević je gostujući na RTS izjavila da klinička slika usled omikrona jeste blaža i da je manji broj pacijenata jeste hospitalizovan, manji je broj dana hospitalizacije, ali virus uvek nađe domaćina, posebno pacijente koji imaju primarnu ili sekundarnu imunodeficijenciju: svaki koronavirus može dati tešku kliničku sliku bez obzira na to kako se zove, napominje doktorka.

Uzimajući u obzir da su mnogi iskoristili neradne dane spoje sa vikendima i da negde otputuju na odmor, doktorka smatra da je realno očekivati da ćemo nakon praznika imati povećanje broja obolelih. 

Doktorka Mioljević ja na kraju gostovanja istakla da pored vakcine, koja je najvažnija mera prevencije, imamo i nekoliko antivirusnih lekova, koji se mogu primati u toku prvih nekoliko dana sa dobrom prognozom u lečenju.