filteri close
Objavljeno: 01.11.2019. Image source: Pixabay/Анастасия Гепп
300x600

Najčešće razloga za brigu nema, ali ne treba je uvek ignorisati. Recepti za olakšanje su lako dostupni.

Nikome valjda ne treba opisivati šta je gorušica: neprijatno stanje u grlu, jednjaku ili grudima, imanje osećaja kao da nešto peče i nagriza tkivo. Neko je oseća kao kiseo, a neko kao gorak osećaj pri dnu grla.

Ona je jako često stanje, do te mere da oko polovina odraslih ljudi u svetu ima gorušicu bar jendom nedeljno. Osim što je neprijatna, ona može biti i signal da nešto ne valja.

Ali, šta je gorušica i šta je izaziva?

Gorušica nastaje kada se hrana iz želuca vraća nazad u jednjak. Taj proces se naziva refluks. Nastaje zbog problema sa propusnim mišićem između želuca i jednjaka. Funkcija propusnog mišića je da sprečava vraćanje hrane iz želuca u jednjak. Ako je taj mišić slab ili previše opušten, onda on ne može da spreči vraćanje sadržaja iz želuca u jednjak.

Ima li razloga za brigu? Uglavnom ne, ali bi trebalo da se obratite lekaru ako:

- Imate groušicu češće od dva puta nedeljno

- Simptomi ostaju uprkos upotreba standardnih lekova

- Imate teškoća prilikom gutanja

- Ne prestajete da osećate mučninu i da povraćate

- Ako gubite težinu zbog nedostatka apetita ili teškoće prilikom jela

Stres i infekcije: Na koji način su povezani?

Ako mislite da stanje nije opasno, već volite ljuto, kiselo volite mnogo da pojedete, volite masno, pivo, nosite tesnu odeću (da, to takođe može izazvati gorušicu), spavate mnogo spušteno, vežbate ubrzo posle obroka ili prosto volite hranu koja povećava kiselinu (čokolada, paradajz i proizvodi od njega, citruse, crni i beli luk, pepermint...), onda postoji više načina da olakšate sebi gorušicu.

U skoro svakoj apoteci možete bez recepta kupiti Rupurut ili Rutacid ili sličan lek, sa kojim ćete se posavetovati sa farmaceutom. Oni uglavnom odmah olakšavaju simptome, ali ako iz bilo kog razloga ne možete da odete do apoteke, gorušicu možete olakšati i na sledeće prirodne načine:

Soda bikarbona protiv gorušice deluje sjajno kod većine ljudi. Prosto, bikarbona soda je baza, pa neutrališe želudačnu kiselinu.

Žvakaća guma može biti efikasan lek protiv gorušice. Ona ne neutrališe kiselinu, ali stimuliše proizvodnju pljuvačke, pa samim tim i ubrzava ispiranje viška kiseline.

Pšenične mekinje su takođe efikasne. Ono što vam u ovom slučaju treba jeste voda u kojoj su one prenoćile. Ukupno šest kašika pšeničnih mekinja treba da prenoći u litar i po vode. Ujutru se ta voda procedi i pije tokom dana.

Čaj od kamilice ili nane. Oni su poznati po svom umirujućem dejstvu na stomak, a gorušica je stomačni problem.

Čak i vrlo lagano vežbanje smanjuje rizik od lomova kod starijih žena

Neko još preporučuje koru hleba "da pokupi kiselinu", mada nijedan lek nije univerzalan.

Ako vam ništa od ovoga ne pomaže, ponavljamo - obratite se lekaru. Jer, gorušica najčešće nije ništa ozbiljno, ali ako se pojavljuje često i opstaje, može biti simptom nekog ozbiljnijeg stanja.