filteri close
Objavljeno: 29.04.2023. Image source: Foto: Pexels/Arina Krasnikova
300x600

Čak i kada se probudite odmorni i spremni za novi dan, možete primetiti da vam oči postaju sve umornije kako sati prolaze. 

Postoji nekoliko uzroka koji mogu izazvati zamor očiju ili naprezanje očiju. 

Korišćenje elektronskih uređaja, čitanje ili duge vožnje opterećuju oči nakon produženih perioda intenzivnog naprezanja. Rad pri slabom ili preteranom svetlu takođe može doprineti naprezanju i umoru očiju. Pored toga, poremećaji spavanja takođe mogu biti faktori koji doprinose ovom problemu. Isto važi i za određena stanja oka, kao što su suve oči ili prekomerno upotreba kontaktnih sočiva, što može izazvati simptome umornih očiju.

Neki uobičajeni simptomi naprezanja očiju su problemi sa fokusiranjem ili zamagljen vid. On objašnjava da kada su očni mišići umorni, može doći do diplopije (duplog vida). Tupi bolovi u očima su takođe česti.

Uloga elektronskih uređaja

Izvan posla ili škole, mladi provode više od sedam sati koristeći elektronske uređaje. Ove aktivnosti mogu značajno uticati na naše oči. Ovoliko mnogo vremena provedenog fokusirajući se na elektronske uređaje može zamoriti vizuelni sistem i takođe doprineti simptomima suvog oka. Kada gledamo u ekrane, trepćemo pedeset posto manje, a treptanje igra vitalnu ulogu u proizvodnji suza kako bi se osvežila površina oka.

Međutim, postoje mere koje možemo preduzeti kako bismo zaštitili oči od naprezanja i umora kada je u pitanju upotreba uređaja. Kod digitalnih uređaja, podešavanje osvetljenosti na nižu postavku može pomoći u smanjenju odsjaja. Monitor veće veličine će olakšati bolji fokus, a pozicioniranje ekrana malo ispod nivoa očiju može pomoći oko fokusiranjem. Čak i sa ovim merama, vreme provedeno gledajući daleko od ekrana i dalje je važno. Posle dvadeset minuta gledanja u ekran, provedete najmanje dvadeset sekundi gledajući objekat udaljen da biste opustili sistem prilagođavanja.

Saveti za smanjenje odsjaja i izlaganja plavoj svetlosti

Noviji kompjuterski monitori imaju zaštite protiv odsjaja a mogu pomoći i naočari koje imaju zaštitu i ograničavaju odsjaj i izloženost UV svetlosti.

Zaštita od plave svetlosti ekrama blokira hromatsku i sferičnu aberaciju koja može zamoriti oči i takođe uticati na cirkadijalne ritmove našeg tela i cikluse spavanja i buđenja. Minimiziranjem izloženosti plavoj svetlosti, možemo pomoći našim biološkim satovima da naša tela postanu opuštenija i da lakše zaspimo noću.

Obavezno radite uz odgovarajuće osvetljenje i ne preskačite svoje rutinske preglede očiju.

Napravite lek za umorne oči