filteri close
Objavljeno: 18.04.2020. Image source: Foto: Pixabay/NickyPe
300x600

Proslava uskršnjih praznika može biti zabavna za čitavu porodicu, ali skriveni alergeni mogu brzo pretvoriti praznik u noćnu moru.

Praznici mogu biti izazov zbog fokusiranosti na hranu. Svi vole da dele slatkiše, tako da je zaista važno da naučimo decu koja imaju alergije na hranu da kažu: " Ne, hvala vam puno, ali ne mogu."

Uskršnji slatkiši i domaće poslastice nisu jedini pokretači alergija. Sjajno obojena jaja i kućni ljubimci mogu izazvati reakcije i kod dece i kod odraslih. I da ne zaboravimo na prolećni polen.

Ovde je lista uzročnika uskršnjih alergija i saveti  kako da ih sprečite.

1. Nekada je teško odoleti oblikovanim čokoladnim figurama i penastim slatkišima

Primamljiva poslastica može da sadrži tragove orašastih plodova, mleka, pšenice i jaja.

Stvarno morate čitati etiketu svaki put. Kompanije mogu bez prethodne najave da promene svoje proizvodne procese ili liste sastojaka. Ako ne možete da pročitate sastojke, bolje nemojte jesti.

Prevencija je ključna, ali spremnost za hitne slučajeve je podjednako važna u slučaju neočekivane reakcije. Od posebnog značaja je da znate kako da prepoznate i alergijsku reakciju i anafilaksiju - po život opasnu alergijsku reakciju, kako bi na vreme reagovali.

Šta da radite ako vas ZABOLI ZUB tokom vanrednog stanja?

Uvek budite svesni šta deca jedu i dele sa drugima. Nevidljivi alergeni mogu da se zadržavaju na šoljama i priborom za jelo. Osigurajte da se deca slobodno kažu ako im nije dobro.

Uvek će postojati prva alergijska reakcija i može se desiti bilo gde i bilo kad.

2. Dok upakovani slatkiši imaju etikete sa spiskom sastojaka, domaći kolači mogu sadržavati gotovo sve.

Čak i najbolje obučeni pekar može slučajno pustiti da se tragovi alergena uvuku u mešavinu. Ali teško je reći “ne” velikodušnom domaćinu.

Kada sam u toj situaciji sa prijateljima i porodicom, to je još veći izazov. Teško je reći ne, ali neophodno je.

3. Ukrašavanje uskršnjih jaja, takođe, mogu izazvati alergije. 

Farbanje jaja u boje može izazvati reakcije na koži kod nekih osetljivih osoba. Sama jaja su jedan od najčešćih alergena iz hrane.

Kako da lako ofarbate i ukrasite jaja prirodnim bojama

Ako neko dodirne hranu na koju je alergičan, može imati lokalni osip. To se može pretvoriti u ozbiljniju alergijsku reakciju ako postoji posle toga dodirne oči, nos ili usta. 

4. Toplije prolećnje vreme donosi veće prisustvo polena - najprisutnijeg prolećnjeg alergena.

Može izazvati kijanje, curenje iz nosa, začepljenje nosa, svrb, suzne oči, kašalj a  može izazvati I astmu.

Možda ćete biti u iskušenju da otvorite prozore za malo svežeg vazduha ovog vikenda, ali njihovo držanje zatvorenim može sprečiti polen da poremeti vašu uskršnju zabavu.

Antihistaminici i drugi lekovi takođe mogu pomoći u ublažavanju simptoma prolećnih alergija. Razgovarajte sa lekarom ili apotekarom o mogućnostima za odrasle i decu.

5. Kontakt sa kućnim ljubimcima može izazvati alergijske reakcije. 

Zato budite oprezni i pripremljeni  za kontakt sa  kućnim ljubimcima ako ste alergični na njih.

Popričajte sa lekarom. Antihistaminici i drugi lekovi bi mogli da pomognu. Takođe, morate biti oprezni i šta jedu kućni ljubimci. Ako pojedu poslasticu s kikirikijem, a potom liznu dete sa alergijom na kikiriki, može doći do reakcije.