filteri close
Objavljeno: 18.09.2019. Image source: pixabay.com
300x600

Ako vežbate već mesecima, a ne vidite rezultate,evo šta treba da promenite

Za dugoročno dostizanje optimalnih rezultata treniranja neophodno je voditi računa o sledećim ključnim faktorima

  • Koliko ste dosledni
  • Kojim intenzitetom trenirate
  • Koliko ste precizno definisali cilj
  • Kakva vam je forma
  • Koliko često uvodite promene
  • Odmarate li dovoljno
  • Držite li ishranu pod kontrolom

Doslednost je najvažniji faktor. Napravite raspored i držite ga se. Česta „preskakanja“ treninga mogu potpuno zaustaviti vidljivi napredak.

Intenzitet je drugi važan faktor. Ako se ne trudite dovoljno, kao da se ne trudite uopšte.Vašem telu je potreban izazov kako bi se razvijalo. Nema zabušavanja!

Čak i ako se mnogo potrudite tokom vežbanja, dve serije trbušnjaka nedeljno neće vam pružiti izvajan stomak. Ako sve ostalo radite ispravno, ali ne vežbate određenu grupu mišića dovoljno često, rezultata neće biti. To ne znači da treba da preterate. U vežbanju, kao i u životu, prava mera pobeđuje.

Forma je jedan od najbitnijih faktora kada je vežbanje u pitanju. Izvedite vežbu pravilno – očekujte rezultate. Izvedite je nepravilno – očekujte povredu bez rezultata. Ako stalno radite iste vežbe na isti način, vaše telo će se toliko navići, da će trening izgubiti željeni efekat. S vremena na vreme nešto promenite – težinu, brzinu, broj ponavljanja, način izvođenja vežbe ili samu vežbu.

Odmor je još jedan od presudnih faktora. Ne samo da vaše telo raste dok se odmara, već se treniranje sa zamorenim mišićima može završiti povredom. Bez sna i dovoljne pauze između treninga, nećete imati energije da uložite napor dovoljan za rezultate koje zaslužujete.

Ishranu smo ostavili za kraj jer je verovatno najbitniji faktor. Ako jedete premalo ili pogrešnu hranu – vaši mišići se neće razvijati. Ako jedete previše – ili pogrešnu hranu – nećete smršati ili ćete se čak gojiti. Bez vežbanja možete dovesti liniju u red. Bez prave ishrane – ne možete nikako.

Vežbanje je kao lanac koji se sastoji od ovih 7 karika. Ako jedna popusti, popustio je ceo lanac. Pazite na sve njih i rezultati će biti brzi i iznenađujući.