filteri close
Objavljeno: 15.01.2024. Image source: Pexels
300x600

Svaki pojedinačno može značiti nešto drugo, ali kad su zajedno...

Srčani zastoj je ozbiljno hronično stanje koje se s vremenom pogoršava, zbog čega je važno odmah reagovati i smanjiti rizik od zdravstvenih problema. 

Bolesti srca i krvotoka su jedan od vodećih uzroka smrti u svetu, često izazvane faktorima kao što su loša ishrana, nedostatak fizičke aktivnosti ili pušenje.

Zastoj srca je stanje koje označava nesposobnost srca da pravilno pumpa krv kroz telo. 

Tipično, ova disfunkcija nastaje zato što srce postane ili preslabo ili kruto.

Kako očuvati zdravlje srca - saveti stručnjaka

Britanski lekar Hafiz Naderi podelio pet je lavnih znakova upozorenja zastoja srca na koje treba obratiti posebnu pažnju.

To su:

Nedostatak daha

Doktor Naderi opisuje nedostatak daha kao simptom broj jedan kod zastoja srca. Kada se naprežete, vaše srce ukazuje vašem telu da "ne može da ga podrži". Ovaj osećaj možete iskusiti jače kada ležite. To je zato što kod zatajenja srca dolazi do nakupljanja tečnosti u plućima, što se pogoršava kada ležite na leđima.

Oticanje

Oticanje koje se najčešće javlja u stopalima takođe je jedan od prvih znakova zastoja srca. Naderi ističe kako do toga dolazi jer srce nepravilno pumpa krv. On objašnjava da mu pacijenti često govore da je otok sve veći tokom dana i da se smanjuje tokom noći. To je samo zbog uticaja gravitacije koja gura tečnost do vaših ekstremiteta tokom dana.

Gojenje

U lečenju srčanog zastoja, lekari često traže od pacijenata da kažu svoju "suvu" težinu, odnosno težinu kada nema nakupljanja tečnosti ili nadutosti u telu. To im pomaže da procene otprilike kolika će doza njihovih lekova biti.

Smeh nije dobar samo za mentalno zdravlje - već i za srce

Lupanje srca

Palpitacije su osećaj srčane aktivnosti koji se opisuju kao osećaj lepršanja, ubrzanog rada ili preskakivanja udaraca. Naderi je objasnio da će osobe koje imaju zastoj srca često imati brži otkucaj srca u minuti. To je zato što slabo srce prekomerno kompenzuje jer se bori da ispuni zahteve tela pa ubrzava i zato možete osetiti palpitacije. Srce takođe može pasti u abnormalni ritam.

Osećaj umora

Iako je umor vrlo nejasan simptom i može biti uzrok raznih stanja, Naderi kaže da često čuje pacijente kojima je nedavno dijagnostikovan srčani zastoj kažu da su stalno umorni. Slabo srce očajnički pokušava da održi korak i kao rezultat toga se osećate umorno i iscrpljeno.