filteri close
Objavljeno: 15.10.2021. Image source: Unsplash/Pablo Heimplatz
300x600

Nije nikakva komplikovana tajna za koju vam treba specijalista, naši stari su to odavno znali

Mnogi još uvek to ne prihvataju, ali topli, letnji dani su već uveliko iza nas. Nalazimo se u sezoni jesen/zima, a to znači i da smo skloniji virusima i infekcijama.

Iako je skoro nemoguće potpuno ih izbeći, trebalo bi da uradimo sve što možemo kako bismo sačuvali svoje zdravlje. Polazimo, naravno, od umerene ishrane.

Vitamini - naši najbolji prijatelji

Iako je vitamine važno unositi tokom cele godine, tokom hladnijih dana treba dodatno obratiti pažnju na njihov unos.

Postoje suplementi koji nam obezbeđuju dodatne doze vitamina, ali je najbolje da se unose konzumiranjem sezonskog voća i povrća. Ko još ne uživa u ukusu mandarina, nara ili jabuka?

Ništa bez tople hrane

Kažu da topla hrana greje, ne samo naš organizam, već i dušu. A kako i ne bi, kad se veliki deo naših uspomena iz detinjstva odnosi na mirisne supe i čorbe iz bakine kuhinje.

Dopunite ovaj zimski meni toplim potažom od tikvica ili bundeva i krem čorbom po ukusu - sigurno se nećete pokajati. Ne zaboravite da popijete i čaj.

Vodite računa o svom metabolizmu

Iako tokom jeseni i zime najviše volimo da uživamo u visokokaloričnim obrocima, trebalo bi da pripazimo na količinu hrane koju unosimo i da budemo umereni. Nema potrebe za odbijanjem specijaliteta, ali je važno da ishrana bude izbalansirana.

Zvuči kao kliše, ali najbolje je uzimati "od svega pomalo", pa i poslastice, koje možete spremiti i sa niskokalorijskim zaslađivačima.

Odgovarajuća, umerena ishrana je izuzetno važna za naše zdravlje i trebalo bi svakog dana da vodimo računa o tome šta i koliko jedemo. Naravno, ovo ne treba da nas opterećuje.

Treba da se trudimo da pronađemo balans u ishrani, da uživamo u omiljenim ukusima, ali ujedno i da čuvamo svoje zdravlje.