filteri close
Objavljeno: 31.10.2021. Image source: Unsplash/Timon Studler
300x600

Šta se dešava kada se dve bolesti sretnu?

U prethodna 24 sata na korona virus testirano je 16.048 građana od kojih je 4.929 novozaraženo

Preminulo je 65 pacijenta, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 281 obolela osoba.

Podsetimo, dan ranije, na korona virus testirano je 20.128 građana, od koji je 6.001 bilo novozaraženo. Preminulo je 65 pacijenta, a na respiratorima je bilo 277 obolelih.

Sudar gripa i korone sve je izvesniji i taj udar, sudeći prema tome kako sada stoje i šta poručuju naši stručnjaci, mogao bi da bude katasrofalan, jer će, kako smatraju, grip ove godine biti znatno jači nego pre. Ono što dodatno zabrinjava, to je da se virus gripa već pojavio u Srbiji, dosta ranije nego što mu je vreme.

Epidemiolog dr Predrag Kon ističe da je grip već potvrđen u Hrvatskoj te da imamo "indirektne pokazatelje da je stigao i kod nas".

"U nekim serološkim analizama je utvrđeno da je bio kod nekih ljudi. Tako da imamo vereovatno importovane slučajeve. Kako će se grip ponašati kada počne da se povlači kovid to zaista ne znamo i zato ponovo pozivam na vakcinaciju protiv gripa", naglašava Kon i opominje da je važno da se primi i vakcina protiv pneumokoka za najteže bakterijeske infekcije.

I dr Milanko Šekler, virusolog i mikrobiolog, upozorava:

"Tačno je da se sada očekuje veliki talas gripa. I Evropa očekuje ovaj talas jer su u potpunosti vakcinisali oko 85 posto populacije pa su potpuno ukinuli sve mere koje su postojale. I sada će grip koga nije bilo dve godine na velika vrata da se vrati".