filteri close
Objavljeno: 25.01.2021. Image source: Foto: Pixabay/agnesti
300x600

Ljudi koji govore više od jednog stranog jezika se brže oporavljaju od šloga

Osobe koje govore više od jednog jezika imaju dvostruko veće šanse za zadržavanje normalnih kognitivnih sposobnosti posle moždanog udara - šloga.

Rezultati, objavljeni u stručnom časopisu Stroke, prikupljani su sedam godina od 608 osoba koje su doživele moždani udar.

Mnogo rada donosi povećani rizik od moždanog udara

Svi pacijenti su bili iz Indije, a naučnici dodaju da je pozitivan efekat višejezičnosti kod žrtava moždanog udara bio prisutan bez obzira na faktore poput pušenja, starosti, visokog krvnog pritiska ili dijabetesa.

Moždani udar ne pita za godine, sve više mladih pati

Prema njihovim rečima, i druge intelektualno stimulativne aktivnosti verovatno imaju sličan efekat na stanje osoba koje su doživele moždani udar.

Naravno, oporavak od moždanog udara nije stvar koja bi trebalo da nas "natera" da učimo strane jezike. Priča se da je znanje svakog jezika pravo blago, da širi vidike i pravi nove puteve u mozgu za razmišljanje.

Opet, uprkos svim tehnološkim olakšicama i aplikacijama za lakše učenje jezika, nema svako talenta za to, i nije lako uprkos svemu. Zato su tu i druge intelektualne aktivnosti.