filteri close
Objavljeno: 24.07.2021. Image source: Foto: Pixabay/RitaE
300x600

Putnička dijareja pogađa čak 50% turista koji na odmor odlaze u zemlje u razvoju. Ipak,  stomačne tegobe nastaju ne samo zbog trovanja hranom, već i zbog promene životnog ritma, drugačije ishrane, ali i promene klime. 

Neadekvatno spremana hrana, koja se čuva u nehigijenskim uslovima i na sobnoj temperaturi, a koja sadrži lako kvarljive sastojke može dovesti do trovanja. 

Međutim, ono što igra značaju ulogu u prevenciji stomačnih tegova jeste redovno pranje ruku, pogotovo pre jela. Ukoliko vam ipak sapun i voda nisu uvek na raspolaganju (kampujet ili jedete na plaži), sa sobom uvek nosite gel za dezinfekciju ruku.  Čak iako imate svog ljubimca,vodite računa i operite ruke nakon igranja sa njim.  

Ukoliko imate problem sa stomakom – konzumirajte ove namirnice

Obratite pažnju na kvalitet vode za piće, posebno kada putujete u inostranstvo, koristite isključivo flaširanu vodu ukoliko niste sasvim sigurni da je voda iz česme bezbedna za upotrebu. Neispravnom i zagađenom pijaćom vodom u organizam unosimo bakterije, viruse i parazite. Oni, pored blažih oblika dijareje, mogu dovesti i do teških zaraznih oboljenja koja često zahtevaju bolničko lečenje.  Nemojte se truditi da već prvog dana probate sva egzotična jela lokalne kuhinje. Vaš želudac je navikao na drugačiju hranu tako da će vam strani specijaliteti doneti više štete nego koristi.