filteri close
Objavljeno: 18.10.2021. Image source: Foto: Pixabay/Foundry
300x600

Mnoge aktivnosti poput meditacije ili joge su postale navike koje menjaju život i pomažu da se smiri i um i telo u vreme stresa, anksioznosti ili bola. Ali da li ste znali da vam pletenje takođe može pomoći da se nosite sa izazovima mentalnog zdravlja? 

Pletenje ne samo da donosi radost, već ima i koristi za fizičko i mentalno zdravlje.

Zdravstveni benefiti pletenja:

• Snižava krvni pritisak
• Smanjuje anksioznost i depresiju
• Usporava početak demencije
• Odvraća pažnju od hroničnog bola
• Povećava osećaj blagostanja
• Smanjuje osećaj usamljenosti i izolacije

Dokazano je da pletenje pomaže kod anksioznosti

Nedavna istraživanja pokazuju da pletenje ima merljiv učinak na smirivanje anksioznosti i oslobađanje od stresa. U jednom međunarodnom istraživanju otkrivena je snažna veza između pletenja i osećanja smirenosti i sreće. U kliničkom okruženju, jedno istraživanje grupe pojedinaca koji su imali poremećaje u ishrani pokazalo je da je pletenje imalo značajan uticaj na smanjenje anksioznosti i smirivanje opsesivnih misli ili preokupacija.

Pletenje pomaže kod hroničnih bolova

Hronični bol muči mnoge ljude širom sveta, svih različitih starosnih grupa i porekla. Pronalaženje načina za ublažavanje hroničnog bola ponekad može dovesti ljude do neočekivanih rešenja, a za mnoge je pletenje postalo sastavni deo upravljanja bolom. U jednoj studiji, pletenje je nudilo i fizičko olakšanje i društvenu podršku što je značajno pomoglo u smanjenju osećaja i efekata hroničnog bola. 

Pletenje je dobro za vas!

Pletenje nudi beg za um, a rukama pruža nešto za raditi. Kada pitate pletilje zašto vole pletenje, rećiće će vam da uzživaju  u tome zato što je i smirujuće i produktivno. Pruža radost stvaranja nečega iz ničega. Lepota pletenja je u tome što je svako jedinstveno za sebe.