filteri close
Objavljeno: 05.03.2021. Image source: Foto: Pixabay/elenawe
300x600

Dopunite energiju na suncu, svežem vazduhu i zdravom ishranom.

Zašto se često osećamo tako umorno i iscrpljeno i nedostaje nam energije uprkos dugo očekivanom pozitivnom raspoloženju koji donose prvi zraci sunca? Ovaj fenomen poznat je kao „prolećna letargija“.

Iako nije bolest, lekari je vrlo dobro poznaju: organizam se prilagođava vremenskim promenama i sve dužem dnevnom svetlu. Ritam tela se menja i sve veća količina sunčeve svetlosti izaziva hormonske promene u telu. Oni koji su pogođeni ovo doživljavaju kao simptome prolećne letargije. Ali evo dobrih vesti: ovaj gubitak forme trajaće najviše nekoliko nedelja - i tada konačno možete da pređete na punu brzinu! Važno je da telu na proleće vratite ono što je propustilo tokom zime: sunce, svež vazduh i ishranu bogatu vitaminima.

Sunčeva svetlost je dobra za raspoloženje

Iskoristite jutarnje sate za šetnju ili trčanje, krenite na posao biciklom vožnju umesto da se  vozite automobilom. Ovo vas priprema za dan pun dobrog raspoloženja, motivacije i puno energije. Izlazite na svež vazduh što je češće moguće: pod dejstvom dnevne svetlosti, telo sintetiše hormon za podizanje raspoloženja serotonin - poznat i kao hormon sreće - i inhibira proizvodnju melatonina (hormona spavanja). Ispružite svoje „umorne noge“ prema suncu što je češće moguće, čak i ako je i dalje prilično prohladno tokom prvih nekoliko meseci godine.

Pripremite sa na vreme: 5 načina za preživljavanje najdepresivnijeg dana u godini

Nosite kompresijsku odeću

Oni koji osećaju da sui m noge teške ili otečene tokom šetnje ili trčanja, kompresijska odeća može pomoći. Kompresijska odeća pojačava vensku aktivnost i održava protok krvi. Revitalizacijom nogu osećate se bolje u celini. A kada se osećate bolje, više se krećete, a ako se više krećete, osećate se još bolje ...

Neka vam cirkulacija nesemtano funkcioniše

Naizmenično toplo i hladno tuširanje ujutru podstiču cirkulaciju i osiguravaju dobar protok krvi. Najbolje je tuširanje uvek završiti hladnom vodom.

Posete finskoj sauni, rimskom parnom kupatilu ili gaženje hladne vode efikasni su načini prirodnog proterivanja zimskog bluza.

Nauka potvrdila: Izloženost PRIRODNOJ svetlosti je veoma bitna za naše zadravlje

Pravilna nega kože

Pravilna nega kože takođe igra važnu ulogu: dugoročno snabdevanje kože vitalnim supstancama. Zimi je koža posebno pod stresom zbog kombinacije suvog vazduha izazvanog centralnim grejanjem i smrzavanjem na spoljnim temperaturama. Koži je tada potrebno dosta hidratantne nege kako bi ostala elastična i svilenkasto glatka. 

Vi ste ono što jedete: sveža, zdrava hrana za više energije

Priuštite svom telu dobru podlogu iznutra i koncentrišite se na svežu, zdravu hranu. Telu je  potrebna energija za mnoge metaboličke procese koji se snažnije aktiviraju u proleće. Lagana ishrana podeljene na nekoliko manjih porcija dnevno olakšava telu da svari hranu i pomaže organizmu da brže ponovo postigne najveću brzinu. Ishranu možete obogatiti salatama, voćem i povrćem. Treba da sadrži važne vitamine, grubu hranu i minerale koji su telu potrebni, posebno tokom prelaska iz zime u proleće.