filteri close
Objavljeno: 24.08.2020. Image source: Foto: Pixabay/AhmadArdity
300x600

U SZO kažu da je terapija u koju su mnogi polagali nade "eksperimentalna"

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da se korišćenje plazme od pacijenata izlečenih od covid-19 još smatra "eksperimentalnom terapijom".

I ne samo to, stručnjaci SZO naveli su i da preliminarni rezultati koju ukazuju na njenu moguću efikasnost "nisu još ubedljivi".

Predstavnica SZO Sumja Svaminatan navela je da je konvalescentna plazma korišćena kao terapija za brojne infektivne bolesti tokom prošlog veka, sa različitim stepenom uspešnosti i da su se zato polagale nade u nju kada je u pitanju ova epidemija.

Drastičan pad broja zaraženih! Od danas- popuštanje mera

SZO lečenje konvalescentnom plazmom i dalje smatra eksperimentalnom, istakla je Svaminatan, ali je dodala da bi ono i dalje trebalo da se prati i procenjuje.

To nije jedini problem, jer je terapiju plazmom teško standardizovati, pošto različiti ljudi proizvode različite nivoe antitela, ali i jer plazma mora individualno da se sakuplja od oporavljenih pacijenata.

Doktorka je navela da su istraživanja bila malog obima i da nisu pružila kvalitetne dokaze kada je reč o ovom načinu lečenja.

Stručnjaci se usaglasili i doneli uputstvo: Kad i kog uzrasta deca treba da nose maske

Svaminatan je istakla da države ovaj vid terapije mogu upotrebe za lečenje hitnih slučajeva, ali samo ako smatraju da korist nadmašuje rizike.

"To se, međutim, obično čini kada se čeka na konkretnije dokaze", rekla je ona.

 SZO upozorava da terapija konvalescentnom plazmom ima brojna neželjena dejstva, od blage groznice i temperature do mnogo ozbiljnih problema povezanih sa plućima.