filteri close
Objavljeno: 17.07.2021. Image source: Foto:Pixabay/4466844
300x600

Detetu operisan tumor posebnom metodom

Laparoskopska metoda kojom se operiše tumor nadbubrežne žlezde, prvi put u Srbiji izvedena je kod deteta na Klinici “Tiršova”, a 12-godišnja devojčica se, kažu lekari koji su izveli proceduru, oseća dobro.

Taj operativni metod koristi se godinama unazad kod operisanja odraslih osoba, a direktor Univerzitetske dečje klinike Tiršova Siniša Dučić rekao je da je prva operacija tumora nadbubrežne žlezde kod deteta, tom procedurom, trajala manje od sat vremena i da je sve proteklo u najboljem redu.

"Dete je manje nego odrasla osoba, pa odstranjenje te žlezde predstavlja jedan od najvećih anestezioloških izazova koji je naš tim potpuno bezbedno izveo, tako da ćemo i ubuduće raditi takve operacije dece", rekao je Dučić na Klinici "Tiršova".

Endokrini hirurg iz Centra za endokrinu hirurgiju Kliničkog centra Srbije dr Milan Jovanović, koji je sa svojim mentorom operisao devojčicu laparoskopskom procedurom, kaže da su do sada retki tumori kod dece operisani tako što bi se napravio rez na stomaku dužine oko 20 i više centimetara, a da se kod tog metoda prave tri reza od jednog centimetra.

Jovanović objašnjava da je ta operacija preciznija jer se izvodi najsavremenijim instrumentima, kamerom, pa se pacijenti brže oporavljaju, te posle nekoliko dana mogu da idu kući i da se posle par nedelja vrate svojim aktivnostima.

On ističe da se takve operacije dece i odraslih izvode u mnogim zemljama, kao i da je važno da ljudi u Srbiji znaju da imaju mogućnost lečenja dece u svojoj zemlji uz pomoć savremenih metoda.

Načelnik Odeljenja za anesteziologiju i intenzivno lečenje u Tiršovoj Dušica Simić kaže da je operacija tumora nadbubrežne žlezde veoma složena, jer taj tumor luči hormone koji dovode do povećanja pritiska i lupanja srca, zbog čega je važno da anesteziolog bude sposoban da u svakom trenutku reaguje adekvatno.

Ona navodi da je operacija devojčice prošla u najboljem redu, da se ona dobro oseća i da će uskoro biti puštena na kućno lečenje.

Lekari poručuju da će i ubuduće nastaviti da izvode tu operativnu metodu za lečenje dece.

Izvor: Medik, B92