filteri close
Objavljeno: 16.04.2021.
300x600

Kao i sve ostalo u vezi sa ljudskim telom, rast i zdravlje dlaka su čvrsto povezani sa ishranom osobe. 

Ključni minerali za rast kose

Gvožđe i cink su među najvažnijim mineralima za podršku rastu i zdravlju kose. Nedostatak gvožđa je povezan sa gubitkom kose kod žena. Cink igra glavnu ulogu u metabolizmu i transformaciji proteina za izgradnju zdravih folikula kose, a nedostatak može biti faktor u gubitku kose i nedostatku adekvatnog rasta. I gvožđe i cink se lako apsorbuju iz izvora mesa (crveno meso, plodovi mora, živina), tako da vegetarijanci mogu biti podložni nedostacima.

Vegetarijanska jela sa visokim sadržajem gvožđa uključuju: spanać, soju i proizvode od soje (kao što su tofu i tempeh) i druge mahunarke (kao što su sočivo, crni, crveni i beli pasulj) i krompir. Gvožđe iz biljnih izvora je isključivo ne-heme gvožđe, koje je ljudima teže da apsorbouju, nego gvožđe iz mesa. 

Cink se nalazi u zrnu mahunarki, kao i u zobu, kakau, orasima i semenju ( seme bundeva, bademi, orasi i chia seme).

Ključni vitamini za rast kose

Vitamini A, C, D i E, zajedno sa vitaminima grupe B, su svi vrlo bitni za rast kose. Istraživanja pokazuju da nedostatak vitamina A može dovesti do "retke i krhke kose". Mnogi vitamini u grupi B (posebno B12, biotin, niacin i folati) su važni za protok krvi, lečenje, regeneraciju i zbog toga su ključni za zdravlje i rast kose. Vitamin C je antioksidativni pogon vitalan za konstrukciju osovine za kosu i - među brojnim drugim funkcijama - pomaže u apsorpciji ne-heme gvožđa. Vitamin D pomaže telu da apsorbuje kalcijum, a niski nivoi su povezani sa gubitkom kose i usporavanjem rasta dlake.
Vitamina B ima najviše u mesu i morskim plodovima, ali postoji i veliki broj vegetarijanskih izvora. Jaja i sirevi imaju mnogo biotina (B7) i vitamina B12. Spanać takođe ima visok nivo biotina, dok su mleko i jogurt izvrsni izvori vitamina B12 .

Ako vam opada kosa, to može biti pokazatelj mnogih zdravstvenih problema

Citrus može biti sinonim za vitamin C, ali jagode, mango, kivi i papaja imaju još veće koncentracije. Biljni izvori vitamina C uključuju kelj, brokoli, karfiol, kupus i brusnice.

Hrana bogata vitaminom A obuhvata slatki krompir (batat), tikvu, šargarepu...

Naša tela proizvode vitamin D kao rezultat izloženosti koži suncu. Međutim, meseci sa manje dnevne svetlosti i poslovi koji nas drže u zatvorenom u većem delu dana, mogu da ometaju tu prirodnu proizvodnju. Vegetarijanski izvori vitamina D uključuju žumance, šitake pečurke, mleko, ovsenu kašu i žitarice.

Ključni makronutrienti za rast kose

Kosa je uglavnom satkana od proteina (keratina, tačnije). Dakle, ne bi trebalo biti iznenađenje, da dobijanje dovoljno proteina u ishrani, koje telo može sintetizovati u keratin, je presudno za zdravu i snažnu kosu. Mast, posebno u obliku Omega-3 masnih kiselina, takođe igra ulogu u rastu dlake. Nedostatak Omega-3 masnih kiselina može dovesti do gubitka kose.

Tofu, tempeh, soja (i većina drugih pasulja), orašasto voće, seme i kinoa su samo neki od izvanredni izvora proteina za vegetarijance.

Omega-3 masne kiseline se mogu naći u lanenom semenu i ulju od lanenog semena, divlji pirinač, jaja i orasi. 


tabela vitaminimedik.rs