filteri close
Objavljeno: 28.01.2020. Image source: Milius007/Pixabay
300x600

Radikulopatija je najrasprostanjenije obolenje perifernog nervnog sistema i predstavlja stanje koje nastaje kao posledica kompresije ili iritacije nerava koji izlaze iz kičme

Postoji više oblika radikulopatije – cervikalna, torakalna i lumbalna, pri čemu su prva i poslednja dva najčešća oblika ovog zdravstvenog problema.

Radikulopatije najpre ćete prepoznati po sledećim simptomima:
  • oštar bol koja se širi kroz ruku ili nogu i pogoršava se pri određenim pokretima,
  • osećaj utrnulosti ili igličastog trnjenja,
  • poteškoće kontrolisanja određenih mišića,
  • slabost u ruci ili nozi

Iako su simptomi slični za različite vrste radikulopatije, cervikalna obično utiče i na ruke i noge, dok lumbalna izaziva simptome najčešće vezane za donje ekstremitete.

Najčešći uzroci nastanka radikulopatije jesu:

Cervikalna radikulopatija često je posledica nepravilnog držanja tela.

Lumbalna radikulopatija obično je uzrokovana podizanjem teškog tereta. 

Najčešći simptomi skolioze kod dece i odraslih

Radikulopatija takođe je veoma česta među sportistima koji se bave kontaktnim sportovima.

Neuropraksija takođe može izazvati radikulopatiju. U pitanju je poremećaj perifernog nervnog sistema praćen privremenim gubitkom motoričke i taktilne funkcije, obično nakon neke povrede koja vrši pritisak na nerv.

 Radikulopatija se javlja i kao posledica izbočenosti oštećenog (obolelog) međupršljenskog diska, kod diskus hernije, spondiloze, diskartroze ili zapaljenjskih promena izazvanih bakterijama, virusima ili hemijskim materijama.

Naučite da prepoznate IŠIJAS i da predupredite njegovo javljanje

Radikulopatija – lečenje

U lečenju radikulopatije najčešće se polazi od konzervativnih metoda. Pacijentu se savetuje mirovanje, smanjenje fizičkih aktivnosti, uz prepisivanje analgetika protiv bolova (ibuprofen).

Fizikalna terapija takođe se preporučuje za istezanje i stabilizaciju pogođene regije, kao i za prevenciju pogoršanja stanja.

Cervikalna i lumbalna trakcija, u kombinaciji sa drugim vežbama, takođe može doneti rezultate, ali se ne preporučuje pacijentima sa akutnim upalama.