filteri close
Objavljeno: 14.04.2021. Image source: Pexels/Anna Shvets
300x600

Situacija je i dalje ozbiljna

U Srbiji je u poslednja 24 sata zabeleženo je još 3.154 novih slučajeva zaraze. Nažalost, smrtnih ishoda bilo je još 38, dok je broj pacijenata na respiratorima 247.

U poslednja 24 sata testirano je 15.213, a hospitalizovano je 7.511.

Od početka pandemije u Srbiji je ukupno zaraženo 651.899, a preminulo je 5.846.

Da podsetimo, prema jučerašnjem preseku, u Srbiji su registrovana 3.572 nova slučaja zaraze. Nažalost, smrtnih ishoda bilo je još 35, dok je na respiratorima bilo 247 pacijenata.

Virusolog i član Kriznog štaba dr Tanja Jovanović kaže da, pored britanskog soja koronavirusa u Srbiji nisu dokazane druge preteće varijante virusa. Nacionalna studija o efikasnosti imunizacije je pripremljena i u njoj će učestvovati više hiljada građana, rekla je Jovanovićeva.

Tanja Jovanović je rekla da, iako brojke padaju, treba da budemo oprezni i da se pridržavamo mera kako bi pad bio realnost i kako bismo epidemiju stavili pod kontrolu. Dodaje da će se situacija procenjivati i da će, u zavisnosti od brojki i poštovanja mera, biti odlučivano hoće li biti novih popuštanja. Objašnjavajući mutacije virusa, virusolog je rekla da se novi koronavirus ponaša kao i ostali virusi - da bi preživeo, mora da mutira i da se menja.

"Imamo desetine hiljada varijanti, ali nisu sve značajne, većina je bezazlena i ne menja karakteristike", ukazala je Jovanovićeva i istakla da varijante virusa koje su od interesa jesu one kod kojih pojedinačne mutacije zahtevaju praćenje i da li će doći do akumulacije osobina virusa.

"Preteće varijante su one koje zabrinjavaju, to su britanski, južnoafrički, brazilaski. Sada kod nas dominira britanski soj", rekla je Jovanovićeva i dodala da je došlo do mutacija koje se akumuliraju na površini virusne čestice, u šiljatom proteinu koji je značajan za infekciju ćelije.

Institut pri Medicinskom fakultetu sprovodi studije i prati kako se menja virus. Pored britanskog soja, ističe Jovanovićeva, u Srbiji nisu dokazane druge preteće varijante virusa.