filteri close
Objavljeno: 02.08.2020. Image source: Printscreen/YouTube/Mayo Clinic
300x600

Evo šta o tim tvrdnjama kažu stručnjaci

Vitamin D zaista je važan za čitav organizam i ima ulogu u gotovo svim "važnim" telesnim funkcijama. Ozbiljan nedostatak ovog vitamina (manje od 12 nanograma po mililitru krvi ili manje) može da dovede do ozbiljni i bolnih deformacija kostiju kod dece i odraslih.

Ali, ono što je interesantno je da čak ni nauka nema odgovor koliko je nekoj osobi zaista potrebno vitamina D, ali je naučno utvrđeno da manjak ovog vitamina može da se poveže sa kardiovaskularnim bolestima, dijabetesom tipa 2 i nekim tipovima raka.

Vitaminski dodaci nam nisu uvek potrebni, a ponekad, ne tako retko, mogu biti i štetni

Takođe, govorkalo se i da ljudi koji imaju nizak nivo ovog vitamina, a zaraze se korona virusom, imaju teže oblike bolesti.

Sprovedena studija na Univerzitetu u Hohenhajmu je utvrdila da postoji veza između manja ovog vitamina i ozbiljnijih oblika kovida-19.

Svaki muškarac bi trebalo da proveri nivo vitamina D u organizmu

"Postoji dosta dokaza da bolesti poput hipertenzije, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i metaboličkog sindroma mogu da se povežu sa manjkom vitamina D. Ovi komorbiditeti, zajedno sa nedostatkom vitamina D, povećavaju rizik od ozbiljnih komplikacija izazvanih korona virusom", saopštili su naučnici.

"Ova izjava je potpuno tačna", kaže šef endokrinologije na Univerzitetskoj bolnici u Vircburgu dr Marin Fasnaht. Međutim, on dodaje da je dokazana samo veza.

Kombinacija vitamina D i kalcijuma smanjuje rizik od preloma kod starijih pacijenata

On je vrlo kritičan prema "uzdizanju" vitamina D u borbi protiv kovida, ne zato što ne smatra ovaj vitamin važnim, već zato što nije dokazano da je baš toliko "čudotvoran" koliko se priča.