filteri close
Objavljeno: 22.07.2021. Image source: Pixabay/congerdesign
300x600

Trebalo bi posetiti lekara

Bolne upale u zglobovima prstiju mogle bi biti rana naznaka opasnosti od bolesti srca kod muškaraca i skraćenog životnog veka kod žena, pokazuje jedna studija koju su sproveli finski naučnici.

Dr Miko Hara sa Univerziteta Kuopio u Finskoj sproveo je istraživanje, a rezultati pokazuju da muškarci koji imaju osteoartritis u zglobovima prstiju imaju 40 odsto više izgleda da se razbole od kardiovaskularne bolesti.

"Osteoartritis u zglobovima prstiju u velikoj meri predviđa karidovaskularnu smrt kod muškaraca", tvrdi Hara.

Reumatoidni artritis - kad se telo okrene protiv sebe

Otkrili su i da kod žena kod kojih je osteoartritis napao najmanje dva zgloba na istom prstu obe ruke postoji 23 odsto veća opasnost od prerane smrti. Gojaznost udvostručava opasnost od ove bolesti.

Osteoartritis, odnosno degenarativno oboljenje zglobova, najučestalija je bolest zglobova. Ukoliko zahvati kolena ili kukove, nelečeni osteoartritis može teško da ošteti te zglobove i oteža ili onemogući rad i kretanje.

Šta treba da jedete ako imate artritis

Nastaje kao posledica oštećenja hrskavice zgloba. Vremenom, kako bolest napreduje, zglob zadebljava usled bujanja koštanog i mekih tkiva, a pokreti su sve ograničeniji.

Može se dogoditi, mada retko, da zglob postane labav – da umesto ograničenog, ima preteran obim pokreta - što je takođe vrlo težak problem.

Šta pomaže kod ovog problema?

Moguća veza između reumatoidnog artritisa i depresije

- maslinovo ulje ne koristi se samo za preveniranje reumatoidnog artritisa, već njegove omega masne kiseline i antioksidansi mogu da smanje upalu zglobova. Salatu začinite maslinovim uljem i sa što manje soli.

- bosiljak sadrži eugenol, ulje koje ima protivupalna svojstva slična aspirinu. Dodajte par listova bosiljka testenini i salatama za bolji ukus i manje bola.

- svetlo voće i povrće: istraživači Medicinskog fakulteta u Mančesteru ustanovili su da je prosečni dnevni unos pigmenta beta-kriptoksantina koji se nalazi u svetlom voću i povrću (kruška, žuta paprika) niži 40 odsto kod osoba koje boluju od artritisa, dok je unos zeaksantina (list repe, blitva i spanaća) niži 20%.

- gvožđe: anemija može biti simptom reumatoidnog artritisa, pa je od velike važnosti zadržati visok nivo gvožđa u krvi. Njega možete pronaći u lososu, sardinama, tunnjevini, jajima, zelenom lisnatom povrću, orašastim plodovima i sušenom voću.