filteri close
Objavljeno: 18.10.2019. Image source: Pixabay/Gregory Pappas
300x600

Šta ako radimo sve kako treba i opet se budimo sa grčevima i bolovima u vratu?

U današnje vreme, bolovi u leđima i vratu su učestali zbog načina života. Znamo da dugotrajno sedenje ispred kompjutera može dovesti do bolova, koji se mogu donekle ili potpuno rešiti prostim vežbama.

Ali, šta ako se budimo sa bolovima u vratu? Čak i ako se dobro pripremimo za spavanje i vodimo računa kako spavamo, ali se ipak budimo bolnog vrata? Šta onda da radimo?

Odgovor je prost, ali možda nije lak: te bolove izazivaju loše navike prilikom spavanja i neke jednostavne promene mogu dovesti do toga da se budite sa manje bolova ujutru.

Prvo: Ako spavate na stomaku, probajte neki drugi položaj. Spavanje na stomaku tera glavu na jednu stranu i stvara pritisak u vratu. Stručnjaci kažu da spavanje na leđima ili na strani olakšava pritisak na vaš vrat.

Drugo: Dobar jastuk! Nemojte žaliti ulaganja za dobar jastuk, jer je kvalitet ovde jako važan. Preskočite jastuke koji su previše kruti ili debeli, odnosno koji vaš vrat mogu dovesti u neudoban položaj. Idealno bi bilo da pronađete jastuk koji je mekši i malo ravniji. Možda možete da probate neki od onih sa memorijskom penom, odnosno onim koji se prilagođava obliku vašeg vrata.

Osim toga, vodite računa i o drugim navikama zdravog spavanja. Postoje neki dokazi da bolove u vratu ne izaziva samo položaj u kome spavate, već i kvalitet sna.

Jedna studija, na primer, otkrila je da ljudi koji imaju problema sa spavanjem češće prijavljuju probleme sa bolovima u mišićima ikostima, među kojima je i bol u vratu, u odnosu na one koji lepo spavaju tokom noći.

Spavanje u mračnoj i rashlađenoj sobi, odlazak u krevet i buđenje u isto vreme vam mogu pomoći da bolje spavate.

Naravno, bolovi u vratu mogu biti izazvani i nekim drugim medicinskim stanjem, za koje ove promene nisu dovoljne, već je potrebno da se leči uzrok. U tom slučaju, potrebno je konsultovati se sa lekarom radi postavljanja prave dijagnoze.