filteri close
Objavljeno: 03.03.2021. Image source: Unsplash/Reinaldo Kevin
300x600

Ovo povrće radi toliko toga dobrog za organizam

Brokoli je postao sinonim za zdravu, "zelenu", ali često i bezukusnu ishranu. Ipak, brokoli je s razlogom jedna od najzdravijih namirnica, koja pritom – ne mora značiti i odustajanje od uživanja u hrani.

Brokoli je bogat hranljivim sastojcima i antioksidansima, smanjuje upalu, štiti od određenih vrsta karcinoma, kontroliše šećer u krvi, čuva srce i mozak, pomaže prilikom varenja, jača imunitet...

Oksidativni stres – vodič za razumevanje i prevenciju smrtonosnog problema današnjice

A sada imamo još jedan dodatak ovog prebogatom spisku.

Nalazi američkih naučnika sa Univerziteta Vašington sugerišu da ključni sastojak brokolija odlaže neke od tipičnih znakova starenja.

Eksperimenti sprovedeni na miševima su pokazali da ključno jedinjenje NMN (nikotinamid mononukleotid) može da odloži pojavu mišićno-koštanih poteškoća koja se javljaju u odmakloj životnoj dobi i pozitivno utiče na funkciju jetre.

Opstipacija (zatvor)-bolest modernog doba

Uz to, NMN je povezan s poboljšanjem metabolizma, manjom gustinom kostiju i manje izraženim slabljenjem funkcije očiju u starijem životnom dobu.

Profesor dr Šiniširo Imai sa Univerziteta Vašington u Sent Luisu rekao je da su "uspeli da otkriju način za usporavanje fiziološkog pada koji se vidi kod starenja miševa" i dodao da "to znači da starije jedinke imaju metabolizam i energiju nalik mlađim miševima".

Osim brokolija, dobri prehrambeni izvori NMN-a su kupus i avokado.